Голяма група евродепутати призова днес за данък за богаташите, сходен на

...
Голяма група евродепутати призова днес за данък за богаташите, сходен на
Коментари Харесай

Евродепутати предлагат ултра богаташите да бъдат облагани с данък

Голяма група евродепутати прикани през днешния ден за данък за богаташите, подобен на този върху мултинационалните компании, за събиране на средства за преход към завършек на въглеродните излъчвания, съобщи Агенция Франс Прес.

Предишна знакова договорка за световен най-малко от 15 % налог върху мултинационалния бизнес ще стартира да работи от тази година.

" Това, което постигнахме за мултинационалните компании, в този момент би трябвало да се приложи за богатите ", декларират в френската депутатка социалистка Орор Лалюк и икономистът Габриел Зюкман в коментар, оповестен от френския в. " Монд ", стартирайки акцията с присъединяване на над 130 евродепутати.

" Нашето предложение е просто – въвеждане на напредничав налог върху положението на ултра богатите на интернационално равнище за понижаване на неравенствата и подкрепяне на финансовите вложения за зелен и обществен преход ", поясняват Лалюк и Зюкман.

Участниците в самодейността настояват, че през 2018 година притежателят на " Тесла " Илон Мъск, който тогава е " втори по-богатство в света, не е платил нито един цент федерални налози ", а " във Франция, известна с високите си данъци, 370-те най-богати семейства, са обложени единствено с към 1-3 % ".

Лалюк и Зюкман приканват Организацията за икономическо съдействие и развиване и Организация на обединените нации да стартират работа по налог за най-богатите и приканват и Евросъюза да работи в това отношение.

Предложението им е 1,5% налог върху положение от 50 млн. евро или повече, но акцентират, че точното равнище би трябвало да бъде несъмнено " групово и демократично ".

Mнозинството от евродепутатите, подписали самодейността, са от Зелените или от леви партии. Към тях се причисляват неправителствени организации, в това число " Оксфам ", подкрепяни от икономисти и 20 милионери.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР